Açık Yazılım Ağı

Gönüllü geliştirilen yazılımlarla oluşan bir yazılım vakfı

Yeniden Toplanıyoruz

Eser Ozvataf profil resmi

Açık Yazılım Ağı yaklaşık 1 ay sonra 1 yaşında olacak. Eminim ki uzun vadede Hakkımızda bölümünde de belirttiğimiz gibi açık kaynak gönüllüleri olarak bayrağı bizden öncekilerden aldığımız ve sonrakilere devrettiğimiz bir bayrak yarışı olacak.

Bu 1 yıl içinde insanlar toplanmışken dernekleşip bir sivil toplum kuruluşu gibi davranmadığımız yönünde bazı eleştiriler aldık. Ancak AYA’yı etkili kılanın sivil toplum kuruluşlarından biri değil, onlara destek verecek şekilde dış bir mekanizma olarak konumlanması olduğunu düşünüyorum. Yazılım geliştirme jargonu ile belirtmek gerekirse, “anti-pattern” olmamızın getirdiği bir sinerji vardı. Önceden planlanan birçok kaynağa kriz anının doğası gereği ulaşılamadığımız noktada, o an mevcut şartlara göre eldeki imkanlarla yapılacak bir hareket planını oluşturmak bizim katkı sağlayabilmemizde büyük bir etken oldu.

Neden “yeniden” toparlanılıyor?

6 Şubat 2023 ile ilgili yazıda anlattığım gibi “hazırlıksız yakalanmak” AYA’nın katkı sağlayabileceği bir zemin hazırlasa da, aynı zamanda olabileceğimiz en kötü durum.

Prensiplerimiz halen geçerli. Bugün de “sivil toplum kuruluşu” olmak yerine onların tamamlayıcısı olarak konumlanan, “sahaya ulaşacak bilişim çözümlerini sağlayan bir yazılım vakfı” olmayı istiyoruz.

Yazılım vakfı kimliği altında da, bilgi birikimlerimizi kullanarak yeni projeleri portföyümüze eklemek, olanları olgunlaştırıp “mezun etmek” için yeni başlayan 2024’ün elverişli bir dönem olduğunu düşünüyoruz.

Yeni dönemde ne yapılacak?

Daha önce “kuluçka” halinde kalan projelerimizi paketleyerek “mezun” durumuna getirmeye çalışacağız. Mezuniyeti için uğraşılan çalışmalara ve detaylarına Projelerimiz bölümü altından ulaşabilirsiniz.

Yine yeni proje önerilerini de Açık Yazılım Ağı Proje Fikir Formu aracılığı ile değerlendiriyor olacağız.

Şu an hangi projeler aktif? Geliştirmeye dahil olabilir miyim?

  • Açık Yazılım Ağı genel koordinasyonu ve “yazılımcı ağı” projeleriyle ben (Eser Özvataf) ilgileniyorum,
  • Furkan Kılıç’ın liderliğinde “afet.org” devam edecek,
  • Deniz İrgin’in liderliğinde “gonullu.io” devam edecek,
  • Ve “kayit.io” projemizin de devamı gündemde,

Bu projelerde destek sağlamak, katılım göstermek için Açık Yazılım Ağı Gönüllü Formunu doldurarak kaynak havuzumuzda bilgilerinizin yer almasını sağlayabilirsiniz.

Ayrıca x.com/acikyazilimagi hesabımızı takip ederek yeni dönem güncellemelerinden haberdar olabilirsiniz.